Přihlásit se  \/ 
x
Registrovat  \/ 
x

Vyhledávání

Klidový režim po odstranění dělohy

Odpovídá 

Vážený MUDr. Vysloužile chtěla bych se optat po jak dlouhé době po odstranění dělohy mohu vykonávat fyzicky náročnou práci?Nebo spíše by mně zajímal váš názor. Před dvou mi měsíci jsem ve věku 56 let podstoupila úplné odstranění dělohy i s vaječníky.Operace proběhla bez komplikací a v současné době se cítím také bez komplikací ale problém je v tom že pracuji jako pečovatelka v domově pro seniory na uzavřeném oddělení,kde se staří lidé neumí o sebe postarat tudíž musím zvedat seniory kteří váží i 85 Kg. Na internetu jsem se dočetla že bych minimálně půl roku neměla zvedat věci těžší než 15 Kg že hrozí sesun moč.měchýře. Má gynekoložka mě však chce již uschopnit z důvodu že jsem po gynekologické stránce v pořádku, nevím jak se proto zachovat a žádám o názor jiného gynekologa. Mám totiž trošku obavy z toho sesunu moč.měchýře popřípadě jiných komplikací v případě vykonÍ vání fyzicky náročné činnosti. Nejsem ovšem člověk který by nechtěl chodit do práce ale jen jsem více starostlivá a bojácná. Děkuji předem za váš názor.

Vážená paní, na to je těžké odpovědět. Obecně platí, že ženy by neměly v zaměstnání zvedat těžší břemena než 15 kg. Po gynekologické operaci by toto pravidlo mělo být dodržováno. To se hezky napíše, ale v praxi hůř splní. Jaké je skutečné riziko po uvedené operaci? Záleží především na indikaci (důvodu), proč byla operace provedena. a taky na technice operace. Pokud byl důvodem k hysterektomii pokles pánevního dna a dělohy, pak byste neměla zvedat těžká břemena raději nikdy, neboť riziko pokračování poklesu je velké i bez těžké práce. Vyšší riziko rovněž představuje, byla-li děloha vyňata čistě poševní operací. Jestliže byl důvod k operaci jiný - myom, krvácení, nádor aj., a pokles pánevního dna nebyl patrný a nemáte k němu sklony, je riziko následného poklesu po 2 měsících od operace minimální. Byla-li navíc operace provedena laparoskopicky (což nevím), nemusíte se bát ani zeslabení břišní stěny v jizvě. Informace, kterou jste vyčetla z internetu je mylná. Mezi ženami panují dva opačné mýty. První mýtus: Trpí-li žena poklesem pánevního dna a rodidel, pomůže jí odstranění dělohy Druhý mýtus: Odstranění dělohy může způsobit pokles močového mšchýře a pochvy (to jste četla) Pravdou je: Odstranění dělohy nezpůsobí, nezhorší, ale ani nevyléčí pokles rodidel. Tedy - Pokud jste měla pokles dříve, je lépe změnit pracovní zátěž. Pokud jste pokles neměla, po 2 měsících od operace je riziko poklesu nezvýšené.

MUDr. Miloš Vysloužil

Primář gynekologického a porodnického oddělení Šumperské nemocnice zodpoví dotazy z oblasti reprodukční medicíny a perinatologie.

Pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Šumperská nemocnice, Gynekologie Šumperk

Internetová stránka: www.sumperkgynekolog.cz

Upozornění

Portál GYNWEB.cz obsahuje autorské články specialistů, rozhovory s nimi a také články vzniklé kompilací z veřejně dostupných zdrojů. Tyto články, jakožto rady v on-line poradně, v žádném případě nenahrazují konzultaci s lékařem, ani lékařskou péči. Všechny informace zde uvedené nejsou konkrétním návodem na léčbu a jsou pouze obecným informačním materiálem. Autoři článků ani provozovatel tohoto serveru nenesou odpovědnost za jakékoli nerespektování tohoto upozornění.
Přebírání obsahu je možné jen po písemném svolení majitele portálu GYNWEB.cz.
Tým portálu GYNWEB.cz

new gynweb

Adresa:
PHK MARKETING s.r.o.
Sokolovská 81/55
186 00 Praha 8
IČ 04024214

email: info@gynweb.cz

GYNWEB.cz je hlavním mediálním partnerem Nadačního fondu APOLENA. Nadační fond APOLENA podporuje moderní operační léčbu žen, které trpí závažnými gynekologickými onemocněními, a to na největším českém gynekologicko-endoskopickém pracovišti v Praze "U Apolináře".
Více na www.apolena.eu.