Klesající hCG: může embryo ještě žít?

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat zda lze ještě plod zachránit. Byla jsem u své doktorky s podezřením na těhotenství, protože testy to potrvdily, dostala jsem 27.6Ms na jeden den od té doby mě jen pobolívalo břicho, doktorka nenašla nic na ultrazvuku tak má podezření na mimoděložní těhotenství, odebrali mi hcg které bylo 263, dnes po 4 dnech jsem byla znovu na kontrole, hcg se snížilo na 170 a pan doktor i něco viděl v děloze ale zároven prý i něco na vaječníku. Píchl mi agulin??(nebo tak nějak) na vyvolání ms, pokud prý ji nedostanu do týdne musím jít na výškrab...vic mi nikdo nic neřekl..je možné abych byla mimoděložně i děložně tehotná??Je nějaká jiná možnost nebo jde to ještě zachránit? Je možné,že by plod v děloze přežil? Předem děkuji za odpověd.

Vážená pani, pokud hodnota vašecho choriového gonadotropinu (hCG) klesla z 263 na 170 jedná se stoprocentně o začínající těhotenství, které se přestalo vyvíjet a odumřelo. Není možné plod zachránit. Při tak nízké hodnotě hCG nelze spolehlivě diagnostikovat, zda bylo těhotenství v děloze nebo mimo ni.

MUDr. Miloš Vysloužil

Primář gynekologického a porodnického oddělení Šumperské nemocnice zodpoví dotazy z oblasti reprodukční medicíny a perinatologie.

Pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Šumperská nemocnice

Internetová stránka: www.nemspk.cz/obsah/oddeleni/gynpor.aspx

Související položky (podle značky)

  • Pozitivní těhotenský test, negativní hCG

    Dobry den.V nedeli jsem si delala TT a vysel pozoitivne sice slaba carka ale byla tam,druhy den rano jsme sla ke svemu mudr a ten mi delal vnitrni ultrazvuk a nic nevidel ani tecku v deloze ani nikde okolo....myslim mimoděložní těhotenství...nabral mi krev a hCG taky negartivni...delala jsem si dalsi test a opet pozitivni...mam hnede vytoky a kontrolu za 14dni..jaka je pravdepodobnost tehotenstvi?posledni zacatek menstruace byl 27.3.Dekuji.

    nadeje umira posledni :) sance je myslim jeste dobra .. na UZ jeste nic videt byt nemuze, z krve taky jeste relat. brzy .. to spineni muze a nemusi znamenat casnou tehot. ztratu .. kdyz se rozmenstruujete je to jasne .. trpelivost a kdyz bude test pozit. za tyden, bude jiste uz i z krve a je na miste patrat na UZ kde a jake to je.hodne stesti.

  • Screeningové testy - Smith-Lemli-Opitz syndrom

    Vážený pane doktore, chtěla bych Vás tímto moc požádat o radu a Váš názor. S manželem čekáme miminko. První screeningové testy nám vyšly v pořádku. Druhé máme s tímto výsledkem: MS-AFP 41,12 ng/mL; 1,15 MoM uE3 0,77 nmol/L; 0,32 MoM Total hCG 27,68 kiu/L; 1,13 MoM NT rozměr 0,80 mm; 0,58 MoM PAPP-A 1,07 iu/L; 1,25 MoM Věk matky v termínu porodu 31 let. Aktuální váha 79 kg. UZ vyšetření (CRL) ze dne 7.2.14 52 mm. Gest. stáří při 1. odběru 11 t 3 d dle PM a 10 t 3 d dle CRL Gest. stáří při 2. odběru 17 t 3 d dle PM a 16 t 3 den dle CRL Výsledek: Skríning negativní, rizika M. Down 1 z 8800 (v termínu), rizika NTD 1 z 9500 Poznámky: Riziko M. Down očekávané pouze vzhledem k věku matky je 1 z 850. Poznámky: Zvýšené riziko Smith-Lemli-Opitzova syndromu (1 z 45). Na základě této zprávy jsme odesláni na genetickou konzultaci a následný odběr plodové vody. Chtěli jsme Vás požádat o Váš názor a Vaši radu. Máme jiné možnosti spolehlivého vyšetření kromě odběru plodové vody? Rádi bychom případně využili nějakou neinvazivní metodu vyšetření. Moc Vám děkujeme za odpověď.

    Integrovaný test je pouze pomocné laboratorní vyšetření, které je nutno hodnotit v kontextu rodinné anamnézy, osobní anamnézy matky a konkrétního průběhu aktuálního těhotenství. Uvedená rizika jsou fyziologická, pouze je nezvyklý údaj o Smith ... syndromu - tento se obvykle nesleduje, pokud není rodinná anamnéza či jiné riziko. Základním nástrojem práce genetika je sestavení podrobného rodokmenu (proto je vhodná účast obou rodičů na úvodním sezení), na tento rodokmen vztáhne údaje ze screeningu. Tím upřesní pravděpodobnost výskytu vývojové vady u dítěte. S výsledkem Vás seznámí a doporučí další postup - zvážit AMC či jiné postupy (hlavně s přihlédnutím k Smith... sy). Vždy je rozhodnutí o dalším postupu na Vás! Rozhodně je dobré získat co nejvíce informací než dojde k rozhodování. Genetik je specialista v dané problematice a poradí Vám lřesněji, než kdokoliv jiný.

  • Duphaston a ovulace

    Dobrý den. Snažím se otěhotnět, je mi 37 (2 děti už mám). Chodím 15. den MS na kontrolní UZ, to abychom zjistili, jestli už a na které straně je ovulace (po mimoděložním těhotenství mám jen jeden vejcovod). 18. den menstruace začínám brát Duphaston, beru 10 dní. Tento měsíc, když jsem měla jít na UZ, měl doktor zrovna dovolenou. Začla jsem brát 18.den Duphaston, 19. den na UZ jsme zjistili, že ovulace zřejmě teprve proběhne. Tak se chci zeptat, jestli něčemu vadí, že jsem Duphaston začla brát ještě před ovulací. Děkuji.

    Ano, ideální to není, může dojít k potlačení ovulace nebo zhoršení její kvality. Nicméně nejsem si jist, jestli ve Vašem věku není tato léčba trochu mrhání časem. Je třeba si uvědomit, že pokud opravdu chcete otěhotnět, čas pracuje proti Vám. Fertilita v tuto dobu poměrně rychle klesá a zdravotní pojišťovny hradí umělé oplodnění jen do 39 resp. 40 let.

  • hCG 16. Jsem těhotná?

    Dobrý den, měla jsem jít 11.2. na zákrok zda nemám srůsty a moje menstruace se nedostavila. Tak mě v nemocnici vzali krev a řekli mě, že hormon HCG je 16ml a že test je pozitivní. Včera večer jsem začala krvácet a tak se chci zeptat zda je to normální či ne dostat měsíčky? Nemohli se v nemocnici splést a já přeci jenom nebudu těhotná. Děkuji za odpověd?

    Bohužel neuvádíte stěžejní gynekologickou informaci - datum posledních menses, proto jen obecně. Stres spojený s lékařskými zákroky zvyšuje pravděpodobnost atypií menses, ale graviditu nevylučuje. Krevní odběry na HCG jsou velmi spolehlivé od 28. - 30. dne cyklu (počítáno od prvního dne posledních menses). Cca 30% gravidních žen zašpiní či zakrvácí v počáteční fázi těhotenství. Doporučuji kontaktovat nemocnici k vyjasnění diagnozy.

  • Mohu být těhotná?

    Dobrý den.Poprosila bych vás o váš odborný názor.Menstruace mi skončila těsně před štědrým dnem.Poté sex s manželem.Následně mě kolem osmého ledna začali pobolívat prsa.Přisuzovala jsem to plodnému období a splašeným hormonům.Překvapením byla menstruace již 10.1. která trvala asi pět dnů a byla slabší než obvykle.Prsa mě dodnes nepřestala bolet,nemohu si na ně ani sáhnout.Přidali se stavy nevolnosti,unava a přecitlivělost.Minulý týden jsem si udělala těhu test ale byl negativní.Mohu i přesto být těhotná? Mohlo by být na test ještě brzo? Rozhodla jsme se počkat do 15 tohoto měsíce,zda příjde menzes...následně zkusit ještě jeden test a pak zajít na gynekologii.Děkuji za odpověď.

    Neuvádíte podstatnou informaci - první den posledních menses (poslední den nemá žádnou informační hodnotu). Biochemické vyšetření na přítomnost HCG (= těhotenský hormon) v krvi má význam okolo 30. dne cyklu, ultrazvukové vyšetření okolo 35. dne (záleží na typu přístroje a erudici lékaře). Orientační papírkové těhotenské testy berte se značnou dávkou rezervy - jsou zatíženy značnou chybou. Dle Vašich údajů odhaduji menses okolo 15. - 20.12., čili obě lhůty jsou naplněny a proto doporučuji neodkládat návštěvu ošetřujícího gynekologa.

Mimoděložní těhotenství

Císařský řez

Gynekologická laparoskopie

Menstruační cyklus

Myomy