Růst děložní sliznice po revizi

Dobrý den, v lednu 2012 jsem po zamlklém těhotenství (10tt) podstoupila revizi dd. PO týdnu musela být zopakována kvůli reziduu (zároveň se projevil menší zánět dd). V srpnu 2012 provedena hysteroskopie, při které byly zjištěny adheze v dd. Odstraněny a opět provedena kyretáž. Následně 2 měsíce nasazen Norethisteron, poté 2 měsíce Gracial. Nyní (březen 2013) stále nízká děložní sliznice (3,5 mm ve 21. dnu cyklu) a slabá 2 dny trvající menstruace. Proto předepsán ENDOFEM (1.-5. den cyklu 2x denně) a PROVERA (16.-26. 2x denně). Chci s Vámi zkonzultovat tento způsob léčby, zda jsou běžně při těchto potížích předepisovány tyto léky a po jak dlouhé době by asi tak mohla sliznice narůst? Dále by mne zajímalo, zda je i nějaká přírodní možnost, jak podpořit růst děložní sliznice a tedy i pravděpodobnost úspěšného těhotenství? Ještě jsem chtěla doplnit, že už mám 1 dítě (těhotenství i porod proběhl v pořádku přirozenou cestou). 3 měsíce po porodu (09/2010) musela být provedena kyretáž kvůli reziduu v dd. Děkuji Vám předem za odpověď. S pozdravem, M."

Dobrý den, postup, který popisujete je v těchto případech obvyklý. Residua těhotenské tkáně v děloze nemusejí znamenat nedokonale či neodborně provedený zákrok. Může jít o tvarovou odchylku dělohy, z níž je kompletní odstranění zbytků plodového vejce obtížné až nemožné, stejně tak může jít o těhotenství vrostlé do děložní stěny. Ať je původ jakýkoli, tento stav představuje velké riziko ohrožení následné plodnosti. Proto považuji ordinované léky za indikované a nepochybně účinnější než přírodní preparáty.

MUDr. Miloš Vysloužil

Primář gynekologického a porodnického oddělení Šumperské nemocnice zodpoví dotazy z oblasti reprodukční medicíny a perinatologie.

Pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Šumperská nemocnice

Internetová stránka: www.nemspk.cz/obsah/oddeleni/gynpor.aspx

Související položky (podle značky)

  • Kyretáž a rozpadlý gestační váček

    Dobrý den, byla jsem na kyretáži v 6+4tt. Bylo mě řečeno, že gestační váček je skoro rozpadlý. Chci se zeptat co to znamenalo? Děkuji za odpověď.

    Otázka spíše pro lékaře provádějícího výkon. Terminologická poznámka - kyretáž (curretage probatoria) je výkon na netěhotné děloze, analogický výkon na gravidní děloze se jmenuje instrumentální revize (revisio cavi uteri instrumentalis). Pokud byl diagnostikován gestační váček, šlo o graviditu a tím o instrumentální revizi. Tato se provádí při samovolném potratu , kdy gravidita nepokračuje, embryonální struktury odumírají a stávají se potencionálním zdrojem zánětlivých komplikací. Zřejmě u Vás došlo k tzv. zamlklému potratu, kdy odumřely embryonální struktury, ale nevyšly ven z dutiny děložní pod obrazem výraznějšího krvácení. Váš ošetřující gynekolog má více informací a takto specifické otázky na konkrétní zdravotní stav Vám zodpoví přesněji.

  • Těhotenství brzy po revizi

    Dobrý den,paní doktorko, dne 3.1.2013 jsem byla na miniinterupci (z vážných osobních důvodů), dále dne 2.2.2013 mě museli provést revizi dělohy. Menstruaci jsem od té doby ještě nedostala a minulý týden jsem zjistila, že jsem těhotná, těhotenský test to potvrdil a také u lékaře podložené HCG odběry, které vyšly 205, co říkal pan doktor. Chtěla bych se zeptat na rizika tohoto těhotenství, jaká a zda-li jsou. Momentálně bych si malé chtěla nechat, vím, že pro někoho, kdo není v mé situaci, je to třeba nepochopitelné, ale byla to složitá situace. Moc prosím o informace, co s sebou nese za rizika toto těhotenství, jestli nějaká než běžné těhotenství? Protože se moc bojím, aby něco nebylo špatně. Moc děkuji.

    Dobrý den, pokud jste skutečně čerstvě těhotná, nepředstavuje toto těhotenství pro plod, vzdor předešlé miniinterupci a následné revizi, víceméně žádné riziko. Hodnota hCG 205 je ale velmi nízká, takže takové těhotenství je zatím klinicky i ultrazvukově neprokazatelné. Předně je třeba vyloučit, že se nejedná o přetrvávající zvýšenou hladinu těhotenského hormonu z předešlé gravidity.

  • Roztroušená skleróza a těhotenství

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně mého dalšího těhotenství. Léčím se na RS již 11 let a v roce 2010 jsem prodělala potrat ve 20.týdnu.Léčbu na RS jsem měla vysazenou a po potratu jsem taky nic nebrala a podařilo se nám otěhotnět za cca 5.měsíců. Porodila jsem zdravého chlapečka,ale ve 30.týdnu.Malý měl 2,20kg a 46 cm, takže na tu hrůzu dobrý.Předčasný porod byl díky přirostlé placentě na čípku a varixům na děloze. V roce 2012 jsem otěhotněla opět,ale bohužel ve 12.týdnu šlo o zamlklé těhu, přestalo bít srdce.V lednu 2013 jsem byla na revizi.A teď ta otázka, pan doktor mi už další těhu nedoporučuje, vzhledem k tomu, čím jsem si prošla. Ale já bych přesto chtěla.Po zdravotní stránce, co se týká RS se cítím dobře, léčbu nemám nasazenou žádnou,žádná ataka se neprojevila ,a proto bych chtěla i toho využít a zkusit otěhotnět znovu. Za jak dlouho bychom se mohli začít snažit? A jestli je vůbec správné chtít otěhotnět, když jsem prošla dvěma potraty a jedním předčasným porodem.Děkuji moc za odpověď

    Dobrý den, nevím přesně, co skrýváte za zkratkou RS. Tipoval bych roztroušená skleróza. Prodělaný předčasný porod a dva potraty samy o sobě nepředstavují překážku v dalším těhotenství. Počkal bych s plánováním koncepce od poslední revize cca 3 měsíce. Přirostlá placenta ani varixy na děloze nebývají příčinou předčasného porodu. Existuje zvýšené riziko, že se tyto porodnické komplikace mohou opakovat, stejně tak je vyšší riziko opětovného potracení. Konečné rozhodnutí je ale vždy na Vás samotné.

  • Vymizení těhotenských nevolností

    Dobrý den, jsem dnes v 7.týdnu těhotenství a už od soboty mi přestaly těhotenské nevolnosti, nebo přijdou jen ráno a to jen do doby, než se najím. Navíc odezněla i únava. Předtím jsem cítila nevolnosti po celý den. Na jaře letošního roku jsem prodělala ZT v 9.tt, tak se bojím, že se to znovu opakuje . Je možné, že si tělo na vysokou hladinu HCG zvykne a příznaky odezní nebo se jedná opět o ZT? Děkuji za odpověď

    Dobrý den, těhotenské nevolnosti v I. třetině těhotenství má cca 70% těhotných žen, není to tedy nutnou podmínkou a už vůbec se nedá usuzovat, že pokud nemáte nevolnosti, že plod neroste. Nejrozumnější bude zajít k Vašemu lékaři a ten zkontroluje plod ultrazvukem.

  • Zamlklé těhotenství a kyretáž

    Dobrý den, 12.6 jsem prodělala zamlký potrat a následnou kyretáž.Chtěla bych se proto zeptat co znamenají výsledky z histologie. Před kyretáži jsem měla dělohu v AVF nyní na výsledkách je děloha v RVF,vel.69X39mm,endometrium 7mm, bez zn.residui, ovaria bilat.norm vel.a vzhledu, volná tek 0. a z histologie 10302/12 Regresivně změněná těhotenská decidua, hypersekreční korporální endometrium,choriové klky.Chtěla bych se zeptat co to znamená a zda je vše v pořádku. Menstruaci jsem také ještě nedostala a už je 5 týden zdá se mi to dlouho nevím jestli mám jít k lékaři nebo ne.Můj lékař nebyl moc sdílní a nic mi neřekl.Tak se bojím jestli něco není špatně a zda můžu otěhotnět. Dále bych se chtěla zeptat,že mi byl dán od gynekologa týden po inseminace euthyrox 50 půl tablety děně jestli to nemělo vliv na inseminaci a následný potrat.Nikam jinam mě se štítnou žlázou neposlal. Tak nevím. Předem děkuji za od pověd

    Děloha v AVF (anteverzi-flexi = nakloněná dopředu ke sponě stydké) vers. děloha v RVF (retroverzi-flexi = směřující dozadu ke kosti křížové). Děloha má schopnost pohybu v malá pánvi směrem dopředu a dozadu, proto označení RVF vers. AVF je značně subjektivní hodnocení lékaře, záleží i na poloze a situaci vyšetřované pacientky (např. při vyšetření v anestezii děloha má tendenci klesat ke kosti křížové). Jde o vcelku nevýznamnou informaci. Ultrazvukový obraz odpovídá normálnímu nálezu po missed AB. Histologický nález je jednoznačným potvrzením diagnózy a neobsahuje žádné znepokojivé informace. Menses přichází za 3 - 6 týdnů od výkonu a první mohou být nezvyklého průběhu (k lepšímu i horšímu), od druhých menses se obvykle ženy vrací do menstruačních poměrů blízkých těm před graviditou. Lethrox - při asistované reprodukci se užívá řada různých schémat k indukci ovulace a podpoře raných embryonálních fází. Tento dotaz položte svému ošetřujícímu gynekologovi - má více informací než já. Jeden těhotenský neúspěch nesnižuje šanci na následnou úspěšnou graviditu. Doporučuje se odstup 3 - 6 měsíců mezi těhotenstvími.

Mimoděložní těhotenství

Císařský řez

Gynekologická laparoskopie

Menstruační cyklus

Myomy